VGTU talpykla >
Mechanikos fakultetas / Faculty of Mechanics >
Moksliniai straipsniai / Research articles >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.vgtu.lt/handle/1/252
|
Title: | Research of force drives of the production gear hobbing machine with CNC |
Other Titles: | Produkcinių krumpliaračių frezavimo CNC staklių jėgos pavarų tyrimas |
Authors: | Gičan, Vladimir Slivinskas, Kastytis Augustaitis, Vytautas |
Issue Date: | 2008 |
Publisher: | Kauno technologijos universitetas |
Citation: | Gičan, V.; Slivinskas, K.; Augustaitis, V. 2008. Research of force drives of the production gear hobbing machine with CNC, Mechanika 2(70): 43-47. |
Abstract: | The method of speeding up the time of cutting in and cutting off processes in forced gear hobbing with the CNC gear hobbing machine is proposed. The method is based on corresponding control of the axial feed axis by creation of the pulse type axial feed during these processes and corresponding control of shifting axis. For modeling of the cutting process, the dynamic model and on the base of it the diagram for simulation and investigation of control methods were created and are presented here. The model created allows researching force, accuracy and control dependences. Examples of force drives modeling are shown, as well. |
Description: | Lietuviška santrauka. Straipsnyje pateiktas metodas įsipjovimo ir baigiamojo pjovimo procesams paspartinti jėginio krumplių frezavimo CNC staklėmis metu. Metodas yra pagrįstas atitinkamu ašinės pastūmos ašies valdymu, sukuriant impulsinio tipo ašinę pastūmą šių procesų metu ir atitinkamai valdant įrankio ašinės pastūmos ašį. Pateiktas dinaminis modelis ir jo pagrindu sukurta SIMULINK diagrama modeliavimui ir valdymo metodams tirti. Sukurtas modelis įgalina tirti jėgos, tikslumo ir valdymo priklausomybes. Pateikta jėginių pavarų modeliavimo pavyzdžių. |
URI: | http://dspace1.vgtu.lt/handle/1/252 |
ISSN: | 1392-1207 |
Appears in Collections: | Moksliniai straipsniai / Research articles
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|