VGTU talpykla >
Fundamentinių mokslų fakultetas / Faculty of Fundamental Sciences >
Konferencijų straipsniai >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.vgtu.lt/handle/1/941
|
Title: | Perspektyvių biotechnologijoms uoginių augalų paieškos. I. Antocianinų kiekio ir antioksidantinio aktyvumo skirtingų sodinės šilauogės veislių uogose tyrimai |
Other Titles: | Search of fruity plants perspective for biotechnology. I. Research of anthocyanins content and antioxidative activity in berries of different blueberries cultivars |
Authors: | Jankovska, Elžbieta Anisimovienė, Nijolė Stackevičienė, Elicija Gedminienė, Genovaitė |
Keywords: | antocianinai ABTS DPPH šilauogė |
Issue Date: | 2011 |
Publisher: | Leidykla "Technika" |
Citation: | Jankovska, E.; Anisimovienė, N.; Stackevičienė, E.; Gedminienė, G. 2011. Perspektyvių biotechnologijoms uoginių augalų paieškos. I. Antocianinų kiekio ir antioksidantinio aktyvumo skirtingų sodinės šilauogės veislių uogose tyrimai, iš 14-osios Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencijos „Mokslas – Lietuvos ateitis“ 2011 metų teminės konferencijos Bioinžinerijos ir bioinformatikos sekcijos straipsnių rinkinys. ISBN 978-9955-28-832-9. |
Series/Report no.: | JMK 14; |
Abstract: | Siekiant parinkti perspektyvias biotechnologijoms antioksidantiniu požiūriu vertingas uogines kultūras, pH diferenciniu metodu buvo nustatyti skirtingų sodinės šilauogės (Vaccinium corymbosum L.) veislių uogose sukaupiami antocianinų kiekiai. Ekstraktų antioksidantinis aktyvumas (laisvųjų radikalų sujungimas) nustatytas DPPH• ir ABTS•+ testais, palygintas su trolokso aktyvumu. Įvertintas aktyvumo išsilaikymas preparatuose. Be to, antocianinų preparatų antioksidantinis aktyvumas palygintas su žinomų antioksidantų – 2,6-Di-tert-butyl-4-methylphenol (BHT), askorbo rūgšties ir antocianidino - cianidino chlorido (Cy-3-Cl) bei Lietuvoje išvestų juodųjų serbentų veislių uogų antioksidantiniu aktyvumu. |
Description: | Recently, the interest to appliance of biomaterials as sources of natural antioxidants and their usage for production of food colorants instead of synthetic ones is increasing. For this reason, the investigation to reveal fruity plants that accumulate high amounts of anthocyanins, possessing high antioxidative activity and its stability, have been carried out. As the test objects the berries of various blueberries cultivars have been chosen and their characteristics were compared with black currants and well-known antioxidants characteristics.
The final aim of this study is to select the best ones for food colorants production. |
URI: | http://dspace1.vgtu.lt/handle/1/941 |
ISBN: | 978-9955-28-832-9 |
ISSN: | 2029-7149 |
Appears in Collections: | Konferencijų straipsniai
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|